Vlaams Belang verleidt gen Z-jongens en wekt aversie bij de meisjes

Vlaams Belang verleidt gen Z-jongens en wekt aversie bij de meisjes
Picture: Nicole Adams via Unsplash

Dit artikel werd overgenomen uit De Standaard.

Nieuw onderzoek bevestigt dat Vlaams Belang vooral de jongens van generatie Z verleidt, terwijl de meisjes er juist vaak een afkeer van hebben. “Het is niet toevallig dat die partij campagne voert met een vrouwelijk beeld.”

Christof Vanschoubroek

“Ik heb zelden zulke grote genderverschillen in politieke voorkeur gezien als bij gen Z”, zegt politicoloog Peter Van Aelst (UAntwerpen). Samen met zijn collega’s Laura ­Jacobs en Joke Matthieu onderzocht hij de politieke voorkeur van vier generaties kiezers. Een staal van 2.520 jongeren en volwassenen kreeg de volgende vraag voorgeschoteld: “Hoe waarschijnlijk is het dat u in toekomstige verkiezingen voor de volgende Vlaamse politieke partijen zou stemmen?”

Op een schaal van 0 (heel onwaarschijnlijk) tot 10 (heel waarschijnlijk) gaven ze hun voorkeur aan per politieke partij. Het gaat dus niet om een peiling naar de kiesintenties bij de volgende verkiezingen.

Over alle generaties heen wijst de studie op significante verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de partijen Groen, N-VA en Vlaams Belang. Bij alle andere Vlaamse partijen zijn de verschillen veel minder uitgesproken. Voor Vlaams Belang geeft bijvoorbeeld iets meer dan een kwart van de mannen aan dat het zeer waarschijnlijk is (een 8 tot 10 op de schaal) dat hij ooit voor Vlaams Belang zal stemmen, bij de vrouwen denkt slechts 15,7 procent daar zo over. “Vlaams Belang voert niet voor niets campagne met een erg vrouwelijk beeld”, zegt Van Aelst. Het campagnebeeld van de partij toont een jonge vrouw met een jongetje op haar rug.

Bij Groen geeft 22 procent van de vrouwen aan met hoge waarschijnlijkheid ooit voor Groen te zullen stemmen, van de mannen slechts 16,3 procent. De onderzoekers geven wel aan dat potentiële Groen-kiezers mogelijk oververtegenwoordigd zijn in hun steekproef en vragen om extra voorzichtigheid, omdat bij de grote groep jonge kiezers geen voorafgaand stemgedrag bekend is.

Billie versus Benjamin

De genderverschillen zijn meer uitgesproken als we alleen kijken naar de respondenten van generatie Z – de groep die geboren is tussen 1997 en 2012. Van die generatie geeft 32 procent van de jongens aan dat het zeer waarschijnlijk is dat hij ooit voor Vlaams Belang zal stemmen, tegenover slechts 9 procent van de meisjes.

De resultaten van het onderzoek, die in het linkse maandblad Samenleving&Politiek zijn verschenen, liggen in de lijn van eerder onderzoek van onder meer het Jeugd Onderzoeksplatform (JOP). Daaruit bleek ook al dat jongens vaker voor rechtse partijen kiezen dan meisjes. “Dit onderzoek bevestigt dat beeld, maar toont ook de grote aversie van meisjes tegen Vlaams Belang en N-VA”, zegt Laura Jacobs.

Driekwart van de meisjes geeft aan allicht nooit voor Vlaams ­Belang te zullen stemmen. Voor N-VA is dat 44 procent. Die afkeer is er ook bij de millenialvrouwen ­– geboren tussen 1980 en 1996 – maar veel minder uitgesproken.

Bij de interbellum-generatie en de boomers – geboren tot 1964 – zijn de genderverschillen veel kleiner. Ook is de afkeer van jongens voor links minder groot, zegt Van Aelst. “De genderkloof op rechts is veel groter dan die op links.”

“Benjamin en Billie bestaan dus in het echt”, concludeert Van Aelst, verwijzend naar de televisieserie op de VTM over de relatie tussen het ‘linkse’ meisje Billie en de ‘rechtse’ jongen Benjamin. Als mogelijke verklaringen wordt gewezen op uiteenlopende bezorgd­heden en het verschillende gebruik van sociale media door de jongens en meisjes. Maar om de ­redenen echt vast te stellen is verder onderzoek nodig.

Lees het artikel online.