OPINIE: Mannen brengen halvegaren aan de macht, waarom dan niet alleen vrouwen laten stemmen?

OPINIE: Mannen brengen halvegaren aan de macht, waarom dan niet alleen vrouwen laten stemmen?
Picture: Mirah Curzer via Unsplash

Vrouwen zijn gemiddeld gezien intelligenter en beschikken over meer empathie. Zou de wereld er niet beter aan toe zijn mochten alleen zij nog gaan stemmen, vraagt Arthur Hendrikx, een man, zich ernstig af.

Dit artikel werd overgenomen uit De Standaard.

Het verschil in politieke standpunten tussen mannen en vrouwen haalt steeds vaker het nieuws. Op 5 april berichtte De Standaard dat jonge mannen naar rechts tenderen en jonge vrouwen naar links. Twee weken eerder kwam de Frankfurter Allgemeine Zeitung met dezelfde conclusie; en voor een recente editie analyseerde The Economist peilingen van twintig landen om dezelfde stelling te staven. Jonge mannen zijn conservatief, jonge vrouwen zijn progressief. Dat is geen cliché, maar een door statistieken bewezen feit. In de wetenschappelijke literatuur noemt men dit verschijnsel de radical right gender gap: mannen stemmen, steunen en identificeren zich significant meer met extreemrechtse politiek. Het gaat niet zomaar om een persoonlijke voorkeur voor meer conservatieve standpunten. Het gaat om klimaatnegationisme, een afkeer van migratie, het uithollen van de rechtsstaat, intimidatie van de pers, een wurggreep op publieke instituties en discriminatie van vrouwen en de lgbti-gemeenschap.

Desastreus

Het stemgedrag van mannen heeft de wereld al onherstelbare schade toegebracht. Het is de schuld van mannen dat politici als Trump, Bolsonaro, Meloni, Duterte en Milei verkozen raken. Dat is, opnieuw, een naakt statistisch feit. Als het aan mannen had gelegen, had Trump opnieuw gewonnen in 2020. Steeds opnieuw hijsen mannen extreemrechtse halvegaren op het schild van de macht. Bolsonaro heeft er tijdens zijn ambtstermijn alles aan gedaan om het Amazonewoud, de belangrijkste long van de aarde, van de aardbodem te vegen. Trump trok zich eenzijdig terug uit het klimaatakkoord van Parijs en blijft tot op de dag van vandaag beweren dat de klimaatopwarming niet bestaat.

Denk ook aan Elon Musk, die sinds zijn overname van Twitter ijverig zijn best doet extreemrechts nepnieuws te laten gedijen op X. Denk aan Andrew Tate, Dries Van Langenhove en Jordan Peterson, die misogynie, racisme en lgbti-haat weelderig doen tieren. Allemaal mannen, die vooral bewonderd worden door mannen. Of denk aan miljardairs als Rupert Murdoch en Vincent Bolloré, die met hun mediaconglomeraten een vernietigende invloed uitoefenen in de westerse wereld. Het zijn vooral de door hen opgerichte journalistieke media die het concept van een objectieve waarheid hebben doen sneuvelen.

We kunnen niet blijven stilstaan bij de loutere vaststelling dat die genderkloof opvallend is. Als we de desastreuze impact van extreemrechtse groeperingen wereldwijd ernstig willen aanpakken, zijn radicale middelen vereist. Vandaar mijn onironische oproep: neem mannen het stemrecht af. Honderden jaren mochten vrouwen niet stemmen; waarom niet de rol eventjes omdraaien? Studies wijzen keer op keer uit dat vrouwen gemiddeld gezien intelligenter zijn en over meer empathie en verbeelding beschikken. In welke mate dat verschil biologisch is of cultureel, maakt voor de directe politieke gevolgen weinig verschil.

Man bedreigt mens

Kunt u zich voorstellen dat een vrouw op eigen gezag Oekraïne zou binnenvallen? Kunt u zich voorstellen dat een vrouw Gaza zou bombarderen, wetende dat er onschuldige vrouwen en kinderen tussen de slachtoffers zullen zitten? Pubers die in de VS hun schoolvriendjes doodknallen zijn jongens. Terroristen bij Boko Haram, IS, Al-Qaeda en de taliban zijn mannen. Verkrachters zijn bijna altijd mannen, idem voor (serie)moordenaars. Oorlogen worden door mannen gestart. Dat zijn ongemakkelijke waarheden, maar we moeten die in het gezicht kijken. Mannen vormen op dit moment de grootste bedreiging voor de menselijke soort.

Dat impliceert niet dat de meerderheid van de mannen niet deugt ­(Nelson Mandela en Mahatma Gandhi behoren evengoed tot onze rangen), en het betekent evenmin dat alle vrouwen heilige boontjes zijn. Het gaat om een collectief, geen individueel verhaal. Het is ook geen mannenhaat of een pleidooi tegen algemeen stemrecht als ideale situatie. Maar misschien kan het stemrecht slechts écht algemeen worden als de genderverhoudingen gelijk zijn getrokken door de macht radicaal over te hevelen naar het historisch onderdrukte gender.

Met graagte zou ik daarom als man mijn stem afgeven. Als alleen vrouwen mochten stemmen, had Hillary Clinton gewonnen in 2016 – wie weet hoe anders de wereld nu dan zou zijn. Of gaan we verder terug: dan had Al Gore gewonnen in 2000 en was Amerika misschien Irak en Afghanistan niet binnengevallen. Volgens peilingen van De Standaard zou Groen de verkiezingen winnen als alleen vrouwen zouden stemmen, Vlaams Belang zou op de derde plaats eindigen. Een omgekeerde wereld. Stel u een vrouw aan de macht voor in Iran, waar vrouwen voor hun leven moeten vrezen als ze geen hoofddoek dragen; of in Afghanistan, waar ze geen hogere studies mogen volgen. Het is hoog tijd dat vrouwen kiezen wie het bewind voert over het land. Voor het voortbestaan van de planeet en de mensheid.

Arthur Hendrikx, Filosoof en freelancerecensent.

Lees het artikel online.