#allemaalmannen, ook in Brussel

#allemaalmannen, ook in Brussel

Net als in Vlaanderen wordt in Brussel driekwart van de lijsten getrokken door een man. Dat wil zeggen dat vrouwen op de tweede plaats komen, en dat ook de toekomstige Brusselse gemeenteraden en schepencolleges weer vooral mannen zullen tellen.

In het hele gewest worden de lijsten nog steeds voor bijna 75% getrokken door een man voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Brussels parlementslid en zij-kant-ambassadrice Hannelore Goeman lijstte alle lijsttrekkers per gemeente op, en publiceerde de resultaten op www.allemaalmannen.be Daaruit blijkt dat er goeie leerlingen zijn, zoals Elsene met de helft mannelijke en vrouwelijk lijsttrekkers, en minder goeie zoals Etterbeek met 100% mannelijke lijsttrekkers.

Volgens de wet moeten beide geslachten wel vertegenwoordigd zijn op de eerste twee plaatsen. Vrouwen komen dus op drie van de vier lijsten slechts op de tweede plaats. Echte gendergelijkheid is er in de lijstvormingen niet.

#StemVrouw

Als je weet dat lijsttrekkers in de regel de meeste stemmen binnenhalen, en dus de meeste kans maken om verkozen te worden, dan ziet het er ook niet goed uit voor de gendergelijkheid in de toekomstige gemeenteraden en schepencolleges. Nu is het aan ons als kiezer, om onze macht te laten gelden. Hoe meer voorkeursstemmen vrouwelijke kandidaten krijgen, hoe meer kans dat ze verkozen worden. En hoe meer stemmen, hoe groter de kans op een zitje in de gemeenteraad en een uitvoerend mandaat als schepen of burgemeester.

50/50

Natuurlijk heeft de overheid ook een rol te spelen. De vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 toonden immers aan dat – ondanks de impact van onze #StemVrouw-campagne – er een groot verschil was tussen het aantal verkozen vrouwen (37%) en het aantal vrouwen in de uitvoerende functies (ons land telde slechts 34% vrouwelijke schepenen en 16% vrouwelijke burgemeesters in 2017).

Bij de stap van verkozen raadslid naar uitvoerend schepen en burgemeester moeten vrouwen in de volgende legislatuur meer kansen krijgen. In een naar gendergelijkheid strevende samenleving is het niet meer dan normaal dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en het v/m-evenwicht in de bestuursfuncties verder invoert en bewaakt, net zoals ze dat nu al doet op de kieslijsten. Een eerlijke quotaregeling die verder gaat dan de wettelijke verplichting dat beide geslachten moeten vertegenwoordigd zijn is nodig bij de toekenning van de uitvoerende mandaten.

zij-kant pleit daarom voor een eenvoudige, maar des te sterkere maatregel: de pariteit in alle uitvoerende bestuursorganen. 50/50 dus, of het nu gaat om een schepencollege of een deputatie.

Ga kijken hoe jouw gemeente het doet op www.allemaalmannen.be