De vooruitgang in de gendergelijkheid boven aan de kieslijsten gaat traag

De vooruitgang in de gendergelijkheid boven aan de kieslijsten gaat traag

sp.a heeft het hoogste aantal vrouwelijke lijsttrekkers. De partij heeft maar liefst acht vrouwen die de lijsten zullen aanvoeren bij de verkiezingen op 26 mei. De lijsttrekkers van de grootste partijen in Vlaanderen zijn voornamelijk mannen. De partijen N-VA en CD&V komen niet aan een derde vrouwelijke lijsttrekkers. De vooruitgang in de gendergelijkheid boven aan de kieslijsten gaat traag.

Twee kampen

We kunnen onze politieke partijen in twee kampen verdelen: degenen die hun best doen om genderpariteit te bereiken – en degenen die dit niet doen. In het eerste kamp zitten de partijen PVDA, Groen en sp.a als primus van de klas. In het tweede kamp zit CD&V, N-VA en het Vlaams Belang – zij geraken met moeite aan een derde vrouwelijke lijsttrekkers. CD&V heeft zelfs minder vrouwelijke lijsttrekkers dan bij de verkiezingen van vijf jaar geleden. Een zeer spijtige zaak, vindt zij-kant.

#StemVrouw

Het is duidelijk: de meeste partijen denken vooral strategisch. Bovenaan hun lijsten zetten ze kandidaten die al grote bekendheid genieten. Aangezien de politiek nog niet zo lang geleden een exclusief mannenbastion was, zijn deze stemmenkanonnen bijna allemaal mannen. Deze lijsttrekkers maken bovendien de meeste kans om opnieuw verkozen te worden, waardoor de politiek een old boys network blijft. Vrouwen geraken op deze manier niet verder dan de tweede plaats op de lijst, en zien zo een zitje in het parlement of een mandaat als minister aan hun neus voorbijgaan.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, roept zij-kant op om voor vrouwen te stemmen bij de komende verkiezingen. Niet omdat mannen minder bekwaam zouden zijn, wel omdat er ook bekwame vrouwelijke kandidaten zijn die nooit de kans krijgen om hun kunnen te bewijzen.

50/50

Maar ook de overheid heeft een rol te spelen. zij-kant pleit voor verplichte pariteit bij de samenstellingen van de nieuwe ministerraden. Deze uitvoerende organen vertegenwoordigen de bevolking. Het is dus niet meer dan normaal dat ze een afspiegeling vormen van de samenleving. En die bestaat – verrassing – voor de helft uit vrouwen.

 

Overzicht lijsttrekkers verkiezingen 26 mei: