Waarom vrouwen sneller afhaken in de politiek

Waarom vrouwen sneller afhaken in de politiek

Over het algemeen blijven vrouwen minder lang in de politiek dan mannen. Nochtans schrikt een prominente plek in de politiek vrouwen niet meer af dan mannen. In de wetenschappelijke literatuur spreekt men van het draaideureffect: vrouwen raken de politiek vrij vlot binnen maar verlaten deze vaak even vlot. Volgens politicologe Petra Meier bestaan hier verschillende mogelijke verklaringen voor.

Onverwacht verkozen

Wanneer partijen een onverwacht groot succes boeken bij verkiezingen, is het mogelijk dat kandidaten onverwacht verkozen geraken. Dit terwijl ze misschien de intentie hadden om de partij enkel te steunen. Deze verkozenen nemen hun mandaat op en maken van politiek hun job, maar haken sneller af dan kandidaten die op meer prominente plaatsen stonden. Aangezien er over het algemeen meer mannelijke dan vrouwelijke lijsttrekkers zijn, is dit een mogelijke verklaring waarom vrouwen sneller afhaken in de politiek.

Gebrek aan ervaring

Sinds de verkiezingen van 14 oktober is nog maar 14,5 procent van de Vlaamse burgemeesters een vrouw. Dat is amper één op zes. Het burgemeesterschap is een positie waarop je veel ervaring kunt opdoen en een goede leerschool voor een latere carrière in de politiek. Vrouwen krijgen minder kansen om deze ervaring op te doen, waardoor de kweekvijver van vrouwen voor topfuncties binnen de politiek kleiner is dan deze van mannen. Bij sommige partijen wringt hier het schoentje.

Verschillende ambities

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen vaak met andere ambities een politiek mandaat opnemen dan mannen. Meestal willen ze rond een specifiek thema werken en daar iets aan veranderen. Hun missie is geslaagd wanneer ze deze verandering teweeg hebben kunnen brengen. Mannen voelen meer voor een politieke carrière en blijven langer hangen. Op deze manier krijgen ze ook meer kansen om door te groeien naar topfuncties.

Vicieuze cirkel doorbreken

Vrouwen stoten minder vaak door naar prominente plaatsen in de (lokale) politiek. Bijgevolg hebben ze minder ervaring – waardoor ze minder kansen krijgen om door te groeien in hun politieke carrière. Dit is volgens zij-kant de voornaamste reden waarom vrouwen afhaken. Het is tijd dat we deze vicieuze cirkel doorbreken.

zij-kant pleit voor verplichte pariteit in uitvoerende bestuursorganen. Deze moeten de bevolking vertegenwoordigen die – nog altijd – uit de helft vrouwen bestaat. Bovendien moeten ook politieke partijen het goede voorbeeld geven en meer vrouwelijke lijsttrekkers verkiezen. Zo krijgt iedereen de kans om ervaring te verwerven in het politieke reilen en zeilen.