Slechts 1 op de 4 lijsttrekkers van N-VA en CD&V is vrouw

Slechts 1 op de 4 lijsttrekkers van N-VA en CD&V is vrouw

De lijsttrekkers van de grootste partijen van Vlaanderen zijn voornamelijk mannen. Slechts 23 procent van de lijsttrekkers van CD&V en N-VA is vrouw. De enige partij die het nog slechter doet, is het Vlaams Belang. Bij hen is er voorlopig zijn er voorlopig slechts twee vrouwen die een lijst trekken.

De lijsten voor de verkiezingen van 26 mei krijgen stilaan vorm. Enkele partijen maakten op voorhand de belofte evenveel vrouwelijke als mannelijke lijsttrekkers naar voren te schuiven. Andere partijen liggen hier niet wakker van. Als je weet dat lijsttrekkers in de regel de meeste stemmen binnenhalen en dus de meeste kans hebben om verkozen te worden, is dit problematisch.

sp.a doet het best

Open VLD maakte enkele maanden geleden reeds de belofte om meer vrouwelijke lijsttrekkers te hebben. Ze streven naar een 50/50 verdeling. Die is er vooralsnog niet: van de zeven lijsttrekkers die ze al bekend maakten, zijn er voorlopig drie vrouw. Enkel sp.a doet het best. Zij hebben momenteel meer vrouwelijke dan mannelijke lijsttrekkers: maar liefst 7 van de 11 die reeds bekend zijn, is vrouw.

Op de lijsttrekkers van Groen en PVDA is het nog wachten. Zij maakten er voorlopig (bijna) geen bekend.

#StemVrouw

Het is duidelijk: partijen denken vooral strategisch. Bovenaan hun lijsten zetten ze kandidaten die al grote bekendheid genieten. Aangezien de politiek nog niet zo lang geleden een exclusief mannenbastion was, zijn deze stemmenkanonnen bijna allemaal mannen. Deze lijsttrekkers maken bovendien de meeste kans om opnieuw verkozen te worden, waardoor de politiek een old boys network blijft. Vrouwen geraken op deze manier niet verder dan de tweede plaats op de lijst, en zien zo een zitje in het parlement of een mandaat als minister aan hun neus voorbijgaan.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, roept zij-kant op om voor vrouwen te stemmen bij de komende verkiezingen. Niet omdat mannen minder bekwaam zouden zijn, wel omdat er ook bekwame vrouwelijke kandidaten zijn die nooit de kans krijgen om hun kunnen te bewijzen.

50/50

Maar ook de overheid heeft een rol te spelen. zij-kant pleit voor verplichte pariteit bij de samenstellingen van de nieuwe ministerraden. Deze uitvoerende organen vertegenwoordigen de bevolking. Het is dus niet meer dan normaal dat ze een afspiegeling vormen van de samenleving. En die bestaat – verrassing – voor de helft uit vrouwen.